Kawan / "BFF"

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua, sepertimana yg anda lihat tajuk diatas berkenaan dgn kawan baik, bagi pendapat anda apakah makna kawan baik itu atau org kate "BFF"?adakah best friend itu seseorang yg boleh member kita kegembiraan saje..atau yg boleh dibawa bergurau saje…

Sebenarnya , kawan baik itu / "BFF" adalah seseorang yg menghormati dirinya dan juga diri sahabatnya ,sanggup susah bersama dan senang bersama , seorang yg apabila kita membuat kesalahan die akan menegur salah kita,dan yg semestinya seseorang yg sentiasa membawa kita ke jln yg benar.

Untuk mencari kawan yg sebegitu pada zaman ini adalah sesuatu yg amat sukar dicari , saya mengatakan begitu kerana manusia zaman sekarang ini berlumba-lumba untuk mencari orang yg baik untuk menjadikan kawan tetapi jika semua orang tidak menjaga akhlak , peribadi dan tanggungjawab mereka bagaimana hendak ada orang yg baik untuk dijadikan kawan….

Jadi pesanan saya pada diri yg menulis ini juga pembaca2 agar perbaikilah diri dari masa ke semasa kerana manusia ini memang dijadikan oleh allah sentiasa membuat kesilapan dan kesalahan, dan jangan sesekali mengeluh atas apa yg telah diberi kepada kita,tanganilah segala masalah dengan cara yg betul samaada ia melibatkan kawan2 atau keluarga…akhir kata…"fikirlah dahulu sebelom membuat sesuatu"wsslm…

kembali......

salam.....
kepada semua pembaca...saya memohon maaf kerana tidak meng'update' blog ini....selepas ini insyaallah ia akan terus menyumbang segala ilmu yg ada untuk dikongsi bersama.....sekian....

mY rEsULt

salam perantau pd semua yg berada d malaysia n salam sejahtera pd semua yang ad d cni.....
post ini di publish untuk memaklumkan keputusan exam first sem ak......hahahaaaa......result sbnrnye dah kuar lme....tpi x t'ingat nak update kat blog.....rusult ak ni pon teruk ckit....sbb ak malas n ad masaalah teknical ckit....anyway ak dah buat yg t'baik n ni lah hasil yg ak dapat.....agak menyedihkan n memaliukan jugak la ak nak publish ni....tpi just 4 info 4 my friends n relatives......ok....ready??????ladies n gentlemen,start ur engine......

adab al-'alim wal muta'alim = 43%
bahasa arab = 66%
ahkam ibadat = 70%
nahu = 80%
internet = 81%
'ulum quran = 87%
bahasa inggeris = 93%

agreget = 74.3%

so,this is it......teruk kan....doa2kan la ak dpt buat yg t'baik untuk sem 2 ni k......see u then....salam.....

pergi x kembali........

korang mesti dah tau kan,tpi ak cni just nak bgtau n nak luah perasaan,bukan kasih tpi dendam.....bulan ni bulan tersedih ak......bru2 ni arnab belaan ak bru pas mati....yang lg panas 2 pembunuh 2 ad kat dalam umah ak.....rse nak bunuh je balik....tpi kesian plak....nak bunuh x sampai hati...tpi hati menggelegak kalah air tgh masak....dah nak kat sebulan ak bele,bg makan,main ngan die....tibe2 mati.....geram....dah takdir die mati nak wat cmne.....
tpi arnab ak ni mati x yah nak ucap takziah ke bce fatihah ke.....x yah2....kenduri pon munkin ak x buat kot.....nnt klu ak ad gmbr dpe ak post out k......so,until then,see u again...salamualaikum....may allah bless u all....t.q

Islam Itu Lengkap Dan Mudah

islam itu adalah sebuah agama yang sudah lengkap setelah wafatnya utusan allah s.w.t kekasih kita nabi muhammad s.a.w.Dengan mengamalkan ajaran2 yang telah diajar kepada kita maka jadilah kita sebagai mukmin yang sebenar......

Islam juga adalah sebuah agama yang mudah,tetapi mengapa ada sesetengah manusia yang menyusahkan agama ini....kita perlu tahu bahawa allah s.w.t telah menjadikan agama kita ini mudah jadi mengapa kita perlu untuk menyusahkannya....kadangkala kita sendiri tidak perasan akan kesilapan yang kita lakukan malah mencari kesilapan orang lain sehingga ia menyebabkan perkara itu menjadi sesuatu yang 'menyusahkan' kepada kita khususnya dan kepada agama kita amnya.....

Jadi fikirlah dulu sebelum membuat apa2 tindakan samaada dari perbuatan mahupun percakapan kerana ia mungkin akan membawa kepada keburukan na'uzubillah min zalik ataupun kepada kebaikan untuk diri kita atau umat islam amnya....

ibu oh ibu @ mak oh mak

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ...mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....




Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.
tetapi itu semua masih lagi tidak dpt membayar segala-galanya yang telah ibu korbankan.....

sembaNg 2